Selecteer een pagina

#3 Inlandsvägen

Inlandsvägen

.. is het woord wat we na het verlaten van Köttsjön meerdere malen op borden langs de weg zien staan. Wij nemen aan dat het staat voor de weg die over de lengte midden door Zweden loopt. Om deze reden beschouwen dit als middenstuk, oftewel de ruggengraat van Zweden. Op deze ruggengraat vervolgen we onze tocht verder omhoog, af en toe pakken we een wervel, een aftakking van de E45 om of net wat verder van de ‘bewoonde’ wereld af te varen of een regio te bezoeken die ons aantrekt. Zo hebben we in deze laatste categorie besloten de E45 te verlaten om richting de gemeente Åre af te reizen. 

Åre en omgeving, Åre Fjällen, staat bekend om zijn watervallen, meren en krachtige rivieren. Veel water dus. Menig Zweed viert hier zijn/haar vrije tijd, zowel ‘s winters (skiën) als ‘s zomers, en schijnt deze omgeving niet slechts als een plek te zien maar als een ‘way of life’. Naast onze gedeelde interesse in water(vallen), maakt dat het des te meer de moeite waard deze kant op te trekken. 

In zowel Inlandsvägen als Åre Fjällen hebben we veel gezien en ontdekt. Vroeg in de tocht stuitten we op een kudde rendieren, dichtbij en onverwacht, even later kwam een grote waterval (Storstupet waterfall) en vervolgens meer droogte. Ietwat dorrig ogende bossen maar geen branden. In deze drogere omgeving, volledig afgezonderd, uiteraard wel aan een meer (Vassjön), hebben we twee dagen doorgebracht. Hier bootje gevaren, gezwommen, ontspand en afdrukken van berenpoten gezien, for sure. Beren in levende lijve zijn ons ontnomen en dat is misschien maar beter ook. In de categorie dieren in niet levende lijve, hebben we een dag later nieuwe (zwarte op het waterdek drijvende) vliegjes aangeschaft die forellen aan de haak zouden moeten gaan slaan even later in misschien wel Åre Fjällen.

Åre Fjällen toonde ons twee grote watervallen van Zweden, en wel Ristafallet en Tännforsen. Beide qua grootte en waterload impressive; de tweede konden we te voet van onze standplaats bereiken. Diens frisse water reikte tot aan ons privé-strand en was bijzonder zuiver, nog meer dan we van het water in Zweden tot nog toe gewend waren. De forellen leken ook hier niet makkelijk te bijten, dus gaven wij het goede voorbeeld en beten zelf eens toe. En dat mag ook best. Het ervaren dat het het fijnst is samen te ondernemen, varen en genieten is de conclusie. En dat is best een hele fijne.

Wat we verder nog leerden, is dat er overdag gevist moet worden bij stroming om succesvol te zijn; in het hogere Noorden lekkere Redfish te vangen valt; Hjortron (cloudberries) zich bevinden bij moeras en ietwat zuur, maar best lekker zijn. Het Zweedse woord ‘Loppis’ houdt in garagesale of iets dergelijks en is afgeleid van Loppeh (ofzoiets) wat betekent mot/houtworm (of iets in die geest), iets waar in ieder geval bij vergaande spullen sprake van is. In een ‘latrine’ moet je niet je vuile kleding willen wassen. Verder blijkt er inspiratie talent in onze lezers te zitten; de indiener van naam ‘Per’ vragen we om de nodige toelichting waarom ons witte busvehikel in het zuiden niet naar deze naam zou luisteren. Last but not least, op verzoek, de status omtrent koffie: er wordt consequent gezet met de inzet van een trouwe bialetti, smaken variëren van mocca tot Lavazza Rosso. Hier lijkt men van het merk Gevalia te nuttigen maar dat hebben we nog niet aangedurfd, te gevaarliajk. Één geliefd koffieglaasje is helaas gesneuveld waardoor gedwongen over is gestapt op multi-inzetbare Japanse theemokken, en dat is oke, maar ook één van deze heeft zojuist, weliswaar repareerbare, schade opgelopen. Ondanks deze tegenslagen geven we de huidige Lavazza espresso in aangedane theemok in (noodzakelijk) gezelschap van Digestive-kruid het cijfer 7,5. Met potentie om te worden opgekrikt, afhankelijk van de schoonte van omgeving of het toepassen van opgedane kintsugi technieken (yes, we kunnen beginnen). Want de kunst van het helen maakt iets nog zoveel mooier dan het al was. 
We naderen de poolcirkel. We zien meer rendieren en het wordt hier en daar natter, we ervoeren zelfs al een hele dag regen. Boven de poolcirkel in ieder geval meer van Lapland, de antieke stad Jokkmokk, Sami people en weer minder verschil tussen dag en nacht. Van de ruggengraat pakken we in ieder geval een linkerwervel die uitloopt in natuurparken. Volgende keer meer, misschien in de vorm van een random dag uit ons busleven. Wensen van jullie mogen altijd worden geuit!

Goede dagen voor jullie. Uiteraard ‘tack’ voor jullie leuke reacties, liefs,

Léon en Anouk.